Workshop

Rouw is de achterkant van de Liefde”

Rouw is meer dan alleen pijn en verdriet van verlies. Rouw laat je stilstaan bij wat je liefhad, de persoon die je lief hebt gehad en de bijzondere momenten die je samen hebt gedeeld. Rouw gaat over een bron van gemis en verlangen. Het is een innerlijk proces dat op gang komt door het verlies van betekenisvolle mensen, relaties en dingen. De manier waarop je omgaat met dit verlies laat zien hoe je met je leven omgaat. Maar hoe maak je de verbinding tussen het gemis en je hart? Een ieder doet dit op zijn eigen “unieke” manier. Er is geen tijd aan verbonden. Iedereen bepaalt zijn of haar eigen rouwproces.

Uit onze eigen ervaring kunnen wij jammer genoeg met jullie delen dat dit in het dagelijks leven anders is. In de maatschappij is er steeds minder tijd en ruimte voor verlies. Stilstaan bij het gemis en verlangen mag een bepaalde periode duren. Daarna “moet” het gewoon over zijn. Het begrip en medeleven die je in de eerste fase van het verlies ontvangt wordt na enige tijd minder. Daarbij vind je het zelf ook niet altijd prettig om de dierbare mensen om je heen lastig te vallen met jouw verhaal. Toch heb je soms behoefte aan een luisterend oor. Iemand die luistert zonder oordeel. Iemand die er voor je is. Dat maakt de dag anders. Als volwassene kun je de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen levensverhaal.

Rouw tonen vraagt lef. Er is moed voor nodig om te erkennen dat je rouwt. Wij zijn ons er van bewust dat dit alleen kan in een omgeving van rust en vertrouwen. In de workshop “Rouw is de achterkant van de liefde” ga je zelf op zoek, in een veilige omgeving, naar de verbinding tussen het gemis en je hart. Het doel is de pijn te omarmen. Je zult ervaren dat verhalen van anderen elkaar raken en dat wat je verdriet heeft gedaan ook voor vreugde kan zorgen. De workshop zal bestaan uit 6 bijeenkomsten. In deze groepsbijeenkomsten zullen er verschillende creatieve werkvormen worden aangeboden. Deze worden begeleid met een korte meditatie, verhaal of een gedicht. Je zult ervaren dat je op verschillende manieren met rouw en emotie bezig kunt zijn. Hierbij maak je gebruik van je eigen innerlijke kracht. Ieder op zijn eigen tempo.

Wij staan stil bij het persoonlijke verlies (verliezen) die jouw levensverhaal (ingrijpend) verandert. Wij nodigen je uit om stil te staan bij je eigen unieke rouwproces. Een luisterend oor en een arm om je heen te voelen. Er hoeft helemaal niets opgelost te worden. Het gaat om je eigen verhaal waarbij nieuwe inzichten en ervaringen je rust kunnen geven. Wij hopen dat deze inzichten kunnen leiden tot acceptatie en een “nieuwe weg” zodat er hiermee meer vreugde ontstaat om je persoonlijke levensverhaal te blijven volgen.

  • Deze workshop is bedoeld voor mensen die langer dan een jaar geleden een dierbare verloren hebben.
  • De workshop bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2½ uur.
  • Het aantal deelnemers is minimaal twee, maximaal vier personen.
  • Totale kosten zijn € 210, –  inclusief alle materialen, koffie, thee en iets lekkers.
  • Locatie: Groenland 38 te Vinkeveen.
  • Groepen van meer dan 4 personen  mogelijk in overleg.
  • Data: zie “agenda”.
  • Aanmelden per mail, zie verder onder “aanmelden”.
  • Annuleringsvoorwaarden en algemene voorwaarden zijn van toepassing voor deze workshop, zie verder onder de “algemene voorwaarden”.

Heb je behoefte aan een luisterend oor en een arm om je heen, maar deel je je persoonlijke verlies liever niet in een groep, dan maken wij graag tijd voor een individueel gesprek. Zie verder onder “praktische informatie”.